(Päivitetty 20.9.2016, Jiikoo)

Joomla asennetaan WWW-palvelimelle internet-selaimen avulla. Voit käyttää webhotellia tai asentaa Joomlan paikallisesti omalle tietokoneellesi käyttäen esimerkiksi XAMPP- tai Wamp-testiymäpristöä. Muista tarkistaa että webhotellisi tukee MySQL ja PHP -ominaisuuksia. Voit tarkistaa palvelimen tekniset vaatimukset täältä http://www.joomla.org/technical-requirements.html

Joomlan asentaminen webhotellin palvelimelle (cPanel)

Cpanel on monilla palvelimilla oleva graafinen työkalu web-hotellin hallinnointiin. Vaikka web-hotellissasi ei olisi Cpanelia, on työvaiheet samat.

 1. Lataa ja tallenna Joomlan asennuspaketti omalle koneellesi osoitteesta http://www.joomla.org/download.html.
 2. Kirjaudu sisälle cPaneliin (tai omaan hallintaasi).
 3. Luo sivustollesi tietokanta sekä käyttäjä ja salasana tietokannalle! Helpoiten tämä onnistuu käyttämällä MySQL Database Wizardia, mikäli sellainen palvelimelta löytyy. Database Wizard ohjeistaa tietokannan luomisessa. Annathan käyttäjälle kaikki oikeudet, kun Databese Wizard kysyy sitä. Tallenna käyttäjätunnukset itsellesi.
 4. Siirry File Manageriin ja lataa Joomlan asennuspaketti public_html-kansioon. Pura tiedosto napsauttamalla Extract-painiketta työkalurivissä. Voit myös purkaa zip-tiedoston omalla koneellasi ja ladata sitten koko hakemistorakenteen palvelimellesi.
 5. Avaa tyhjä ikkuna selaimessasi ja kirjoita osoiteriville webhotellisi osoite, esimerkiksi www.omasivusi.com, tai jos asensit Joomlan erilliseen alihakemistoon, www.omasivusi.com/hakemistosi.
 6. Joomlan asennusohjelma avautuu.

 Joomlan asennusvaiheet:

 1. Vaihe - Asetukset. Valitse asennuksen <strongkieli, ja annan sivuston tiedot. Tallennan Joomlan käyttäjätunnukset itsellesi.
 2. Vaihe - Tietokanta. Anna tietokannan tiedot.
  - Tietokannan tyyppi: MySQLi
  - Palvelimen tyyppi: localhost (yleensä). Tarkan tiedon saat palveluntarjoajaltasi.
  - Käyttäjätunnus: yleensä tietokannan käyttäjätunnus
  - Salasana: yleensä tietokannan salasana
  - Tietokannan nimi: etukäteen luodun tietokannan nimi.
  - Taulun etuliite: anna etuliite. Huomaa, että sen täytyy päättyä alaviivaan.
  - Vanhan tietokannan käsittely: tee varmuuskopi tai poista
 3. Vaihe. Yhteenveto. Järjestelmän tarkistus -kohdassa (vasen sarake) kaikkien kohtien pitää olla Kyllä eli vihreitä. Korjaa, jos ei ole. Kun kaikki on kunnossa, paina Asenna ja asennusohjelma käynnistyy.
 4. Joomla on asennettu. Ennen kuin voit siirtyä eteenpäin sinun on poistettava Asennushakemisto, joka sisältää asennusohjelman. Ennen sen poistoa, voit asentaa jo tässä oman kielipakettisi, esimerkiksi suomenkielen kielipaketin. Poista lopuksi Asennushakemisto. Nyt voit siirtyä oman Joomlasi etusivulle tai ylläpitosivun kirjautumissivulle.

 

Palvelimen tekniset vaatimukset Joomla 3.x

Oh­jel­misto Suo­si­tus Mi­ni­mi Li­sää tie­toa
PHP 7.1+ 5.3.10 www.php.net
MySQL 5.5.3+ 5.1 www.mysql.com
Apache
(with mod_mysql, mod_xml,
and mod_zlib)
2.4+ 2.0 www.apache.org
Microsoft IIS 7 7 www.iis.net

Lue täydellinen listaus vaatimuksista: http://www.joomla.org/technical-requirements.html