Joomlan ylläpitoon liittyy useita tehtäviä ja riippuen yrityksestä ja toimialasta myös useita erilaisia rooleja. Yleisesti tärkeimmät tehtävät on varmuuskopiointi ja järjestelmän sekä komponenttien päivitys. Joomlan ylläpitäjän täytyy säännöllisesti päivittää uusimmat tietoturvapäivitykset Joomlaan sekä asennettuihin lisäosiin. Ennen päivitystä otetaan tietenkin aina varmuuskopiot! Järjestelmän pävittäjälle annetaan yleesä Super Administrator oikeudet ja tämän jälkeen oikeuksia aletaan karsimaan käyttäjän roolin mukaan.

Varmuuskopiointi

Helpoin työkalu varmuuskopiointiin on Akeeba Backup. Akeeba Backupin avulla voit ottaa varmuuskopin koko sivustosta yhdellä kertaa. Oletuksena se varmuuskopioi sekä tiedostot, että tietokannan ja tekee niistä yhden purettavan paketin, jonka voi tarvittaessa myös siirtää toiselle palvelimelle. Akeeban saa myös toimimaan automaattisesti ja siinä on monia muitakin hienoja ominaisuuksia. Ehdottomasta jokaisen ylläpitäjän hankinta.

Jos et halua käyttää Akeeba Backuppia tai muuta vastaavia ohjelmia, joudut ottamaan varmuuskopiot käsin. Helpoiten sen voit tehdä, lataamalla kaikki palvelimella olevat tiedostot vaikka omalle koneellesi, sekä ottamaan tietokannasta tietokantadumpin. Tietokantadumpin saa yleensä helpoiten otettua joko phpmyadmin hallinnasta tai palveluntarjoasi palvelimen hallintapaneelista (esim. Cpanel).

Monet palveluntarjoajat tarjoavat myös automaattista varmuuskopiointia. Tämä on erinomainen lisäominaisuus, mutta siihen ei täysin kannata luottaa ja tiedostojen palauttaminen palveluntarjoajan varmuuskopioista voi usein olla työn ja tuskan takana. Monet myös veloittavat varmuuskopioden palauttamisesta erikseen.

Päivitys (Järjestelmän kautta)

Uusimman version Joomlasta voit aina tarkistaa täältä. Sieltä löytyy myös ladattavat tietoturvapäivitykset (jos asennat Joomlan päivitykset manuaalisesti) ja voit myös liittyä Joomlan postituslistalle joka ilmoittaa uusista versioista.

Varmistettuasi että sinulla on varmuuskopiot otettuna, voit suorittaa Joomlan päivitystoimet. Joomlassa on oma päivitystoiminto, jonka kautta itse järjestelmän voi päivittää. Tämä päivitystoiminto tukee myös joitakin lisäosia.

Valitse Lisäosat-> lisäosien hallinta->Päivitä välilehti

Poista ensiksi vanhentuneet välimuistitiedot ja valitse sitten Etsi Päivityksiä.

paivittaminen etsi_paivityksia

Päivitä-välilehdellä voit päivittää asennetut lisäosat uudempaan versioon suoraan Joomlan kautta. Tämä on uusi ominaisuus Joomlan 1.7-versiossa, ja toimii ainoastaan lisäosille jotka tukevat tätä päivitystapaa.

Tässä esimerkissä Joomlaan on löytynyt yksi tietoturvapäivitys(1.7.1 asennettuna ja 1.7.2 versio olisi ladattavissa).

paivitttaminen

Luettelon kentät:

Nimi – Lisäosan nimi.

Asennustyyppi – Päivitysasennuksen tyyppi, yleensä tässä kohdassa lukee Päivitys.

Tyyppi – Lisäosan tyyppi.

Versio – Saatavilla olevan päivityksen versionumero.

Kansio – Jos lisäosa on liitännäinen, Joomla näyttää tässä sarakkeessa kansion jossa se sijaitsee.

Käyttäjä – Määrittää onko lisäosa sivustolle vai ylläpitopuolelle.

URL tiedot – Näyttää lisäosan XML-tiedoston osoitteen, jota tarvitaan päivityksen suorittamiseen.

Valitse listalta päivitettävät (Joomla) osat laittamalla rastin ruutuun ja napsauta Päivitä.

Jos päivitys onnistui, Joomla ilmoittaa onnistuneesta päivityksestä. Jos jostain syystä päivittäminen ei onnistu automaattisesti, voit joutua tekemään päivityksen manuaalisesti. Huomaathan myös, että useat komponentit, moduulit ja liitännäiset täytyy päivittää käsin.