1. Katso onko kysymykseesi vastattu tässä UKK:ssa ja lue asiasta löytyvät ohjeet sivustolta.
 2. Etsi vastausta ongelmaasi foorumilta hakutoimintoa käyttäen ja ongelmaasi parhaiten sopivan alafoorumin otsikkoja silmäilemällä.
 3. Kirjoita uusi kysymys sopivalle foorumille

Jokaiseen vaiheeseen liittyy tarkempia ohjeita.

Ohjeet ja UKK

Ohjeita voi kommentoida niistä löytyvä lomakkeen avulla, mutta tätä kommentointi mahdollisuutta ei ole tarkoitettu ongelmanratkaisukysymysten esittämiseen. Voin kommenteissa esittää täsmentäviä kysymyksiä ohjeesta tai muuta palautetta, mutta ongelmanratkaisuviestit poistetaan kommenteista.

Etsiminen foorumilta

Käyttäessäsi etsi toimintoa, käytä ainakin kahta, mieluummin kolmea hakusanaa. Jos ensimmäinen hakusi ei tuota tulosta, muotoile haku uudelleen ja yritä uudelleen. Jos käytät haussa virheilmoitusta, älä sisällytä siihen sinun ympäristöösi spesisifisiä osia tiedostopoluista vaan karsi polku alkamaan Joomlan juurihakemistosta. Jos haku ei tuota tulosta, silmäile vielä ainakin yksi sivu parhaiten ongelmaasi sopivan alafoorumin otsikoita ratkaisujen ja hakuvihjeiden löytämiseksi. Huomaa, että tällä foorumilla käytetty kieli on suomi ja myös Joomlan kielen oletetaan olevan suomi. Englanninkielisillä virheilmoituksilla hakeminen onnistuu paremmin joomla.org tai lisäosien omilla foorumeilla.

Uuden ongelmanratkaisukysymyksen kirjoittaminen foorumille

Aloita lukemalla foorumin säännöt. Kerää ongelmanratkaisuun tarvittavat tiedot käyttöympäristöstäsi. Helpoimmin saat ne koottua Forum Post Assistantin (FPA) avulla, mutta myös käsin kerääminen onnistuu seuraavaa listaa hyödyntäen:

 • Joomla versio (kahden pisteen tarkkuudella eli 1.5 tai 1.7 ei riitä vaan tarvitaan täsmällisempi tieto 1.5.23 tai 1.7.1)
 • PHP versio
 • tietokanta (MySQL) versio
 • palvelin (Apache, IIS) versio
 • palvelin-php rajapinta (module vai cgi)
 • Safe Mode asetuksen tila

Nämä tiedot löytyvät Joomlan ylläpitoliittymästä versiossa 1.5 kohdasta Ohje > Järjestelmätiedot ja versiossa 1.7 kohdasta: Sivusto > Järjestelmätiedot

 • virheilmoitus täydellisenä

Jos virhe tapahtuu hiljaisesti eli ongelma ilmenee siten, että Joomla tai sen lisäosa ei toimi kuten pitäisi mutta ei anna virheilmoitusta, varmista että Sivuston asetukset > Palvelin > Virheraportointi on kohdassa Perus tai Tarkin ja toista virheeseen johtanut toiminta saadaksesi virheilmoituksen.

 • jos ongelma koskee lisäosaa, sen nimi ja versionumero
 • jos mahdollista linkki virheellisesti toimivalle sivustolle tai ruutukaappaus ongelmasta

Ongelman ratkettua

Kun ongelmasi on ratkaistu, muokkaa alkuperäistä viestiä muuttamalla otsikon kuvakkeeksi Ratkaistu ja/tai lisäämällä otsikkoon "[Ratkaistu]".