Komponentit (Components)

Komponentit ovat Joomlan ydintoiminnallisuutta lisääviä laajennuksia. Komponentti yleensä ladataan sivun sisältöalueelle (mainbody/content area). Riippuen sivupohjasta, yleensä sivun keskelle, samalle alueelle kuin artikkelit.

Joomla 1.5:n perusasennuksessa tulee mukana seuraavat komponentit: Banners, Contacts, News Feeds, Polls, ja Web Links.

Komponenttien konfigurointi tapahtuu ylläpitoliittymän Komponentit-valikosta.

Moduulit (Modules)

Moduulit laajentavat Joomlan toimintaa pienillä sisältöalueilla, joita kutsutaan moduulipaikoiksi (module positions). Alueet määritellään käytettävässä sivupohjassa. Moduulipaikkojen nimiä tai määrää ei ole mitenkään rajoitettu, vaan ne riippuvat täysin sivupohjasta. Käytössä olevan sivupohjan moduulipaikan näet, kun kirjoitat index.php?tp=1 esim täällä: http://www.joomlaportal.fi/index.php?tp=1

Moduuleita ei voi (ilman erikoistoimenpiteitä) ladata muualle, esim. keskeiselle sisältöalueelle. Moduulien asetukset ja aktivointi tehdän ylläpitoliittymästä Moduulien hallinnan kautta. Moduulit voivat olla komponenttien lisäosia, mutta komponentit eivät kuitenkaan vaadi moduuleja toimiakseen. Esimerkiksi moduuli voi näyttää osan komponentissa määritellystä sisällöstä, vaikka viimeisimmät tapahtumat.

Joomla 1.5:n perusasennuksessa tulee mukana muun muassa seuraavat moduulit: Main Menu, Top menu, Template Chooser, Polls, Newsflash, Hit Counter, jne. Huomaa että valikoilla on aina joku moduuli, joka määrittelee miten valikko piirretään ja missä moduulipaikassa se näytetään.

Liitännäiset (Plug-in)

Liitännäinen on pieni toiminnallinen laajennus joka käsittelee artikkelisisältöä ennen sen näyttämistä sisältöalueella.

Liitännäisiä käytetään merkitsemällä sisältötekstiin ennaltamäärättyjä kutsuja kuten {mospagebreak} tai {mosimage}, tai ne voivat toimia itsenäisesti (esim. searchbot). Useat komponentit vaativat toimiakseen liitännäisen tai useitakin. Joomlassa on useita vakioliitännäisiä joita ilman se ei toimi.

Joomlan mukana tulee liitännäisiä: GeSHi, Legacy ja Language Switcher

Kielitiedostot

Kielitiedostoilla käännetään Joomla tai sen komponentti toiselle kielelle. Joomlan ydinpaketin kielitiedostot tarvitsevat komponenttikohtaisia kielitiedostoja koko sivuston kääntämiseen toiselle kielelle. 

Sivupohjat

Sivupohjat määrittelevät miltä sivusto näyttää julkisessa tai ylläpitoliittymässä. Sivupohjassa määritellään myös käytettävissä olevat modullipaikat. Myös komponenteilla voi olla omia sivupohjia, esimerkiksi foorumikomponentti Kunena ja yhteisökomponentti Community Builder käyttävät omia sivupohjiaan. Sivupohjiin voi liittyä komponentteja, moduuleja, liitännäisiä ja kielitiedostoja. 

 


Mistä laajennuksia?

Paras paikka löytää laajennuksia on http://extensions.joomla.org/