Suomalaisen Joomla-käyttäjä-/-kehittäjäyhteisön järjestäytyminen

  • TeroKankaanpera
  • TeroKankaanpera hahmo Aiheen kirjoittaja
  • Poissa
  • Valvoja
  • Valvoja
  • JEvents, J2Store 3 ja AdsManager kääntäjä
Lisää
08.01.2012 10:17 - 08.01.2012 10:17 #1283 : TeroKankaanpera
TeroKankaanpera loi aiheen: Suomalaisen Joomla-käyttäjä-/-kehittäjäyhteisön järjestäytyminen
Joomla on Suomessa varsin suosittu julkaisujärjestelmä - saattaa jopa olla että os-CMS:ien kärkikolmikon järjestys on meillä Joomlalle edullisempi kuin kansainvälisesti. Tämä näkyy myös siinä, että suomalaiset Joomla-käyttäjä ja -kehittäjät muodostivat joomlaportal.fi-sivuston ympärille yhteisön joka on mm. varmistanut huomattavalle joukolle lisäosia suomenkielisen käännöksen olemassa olon ja julkisen jakelun. Vertailun vuoksi WordPressille en vastaavaa sivustoa sitä etsiessäni löytänyt, mutta nyt Twitteriin näyttää syntyneen jonkinlainen kokoava tunnus.

Joomlaportal.fi ja nyttemmin Joomla.fi ovat kuitenkin rakentuneet yksittäisten aktiivisten käyttäjien liityttyä yhteen niitä rakentamaan. Tällainen epämuodollinen ja järjestäytymätön tapa on joustava ja kevyt, mutta sillä on myös rajoituksensa. Yksi tärkeä rajoitus on sivuston talouden hajautuminen ja siitä seuraavat ongelmat rahoituksen järjestämisessä. Esimerkiksi lahjoitusten kerääminen tai varainhankinta Joomla-tavaraa myymällä ei ole helposti mahdollista. Joomla Day Finland -tapahtumalla ei ole yhtä taustaorganisaatiota joka varmistaisi sen tapahtumisen joka vuosi. Joomla.org-sivustolta ei aktiivisuudestamme huolimatta löydy yhtään suomalaista Joomla User Groupia .

Tyypillisestihän tällainen toiminta on Suomessa organisoitunut yhdistysmuodossa, mutta sekään ei ole aivan ongelmatonta. Yhdistyksen perustaminen edellyttää että sen jatkuvuus on turvattu. Tarvitaan säännöt, kirjapito, toiminnantarkastus ja vähintään yksi vuosittainen fyysinen kokous. Aivan erityisesti tarvitaan toiminnasta vastaava hallitus, jossa kierto toimii niin, että henkilö voi hyvillä mielin toimia 2-5 vuotta ja sitten jättäytyä pois tietoisena siitä, että toiminta jatkuu. Yhdistyslaki on jo pitkään sallinut hallituksen työskennellä niin kuin parhaaksi näkee - vaikkapa verkossa - mutta yhdistyksen kokousten osalta vaatimus fyysisestä kokouksesta säilyi reilun vuoden takaisessa uudistuksessa vaikka siihen nyt voikin säännöillä sallia etäosallistumisen. Fyysisessä maailmassa ollaan kiinni niinkin, että viranomaisten ja pankin kanssa asioimisessa tarvitaan edelleen postiosoite ja ainakin yksi käynti per henkilö. Yhdistyksiä on Suomessa satojatuhansia ja huomattava osa niistä on ns. lepääviä yhdistyksiä jotka alkuhuuman jälkeen eivät ole kyenneet varmistamaan toiminnan jatkuvuutta. Kevytmielisesti yhdistystä ei siis kannata perustaa vaikka tarvetta tunnettaisiinkin.

Joomla Day Finlandissa 2011 asiasta on ymmärtääkseni keskusteltu. Nyt asettaisin muutamia kriittisiä kysymyksiä joihin toivoisin mahdollisimman monen ottavan kantaa.
(Numerointi vain viittaamisen helpottamiseksi, se ei ilmaise prioriteettia tai järjestystä.)
  1. Miksi kukaan liittyisi suomalaisen Joomla-yhdistyksen jäseneksi? Pelkästään tukeakseen sivuston olemassa oloa? Mitä jäsenyydestä odottaisit hyötyväsi? Muista että Joomla ja sen lisäosat ovat GPL:iin sidottuja.
  2. Millä muilla keinoin Joomla-yhdistys voisi hankkia varoja? Pelkän sivuston ylläpitäminen ei edellytä suurta taloutta, mutta rahaa kuluu pelkästään yhdistyksen olemassa oloon (PRH, pankki, kokoukset...) ja erityisesti tapahtumien järjestämiseen (tilat, markkinointi, vieraat...). Ei kaikkia munia samaan koriin; aivan liian monen hyvinkin toimeentulevan yhdistyksen talous lepää yhden lähteen varassa. Siispä millaisiin ansaintalogiikoihin Joomla-yhdistyksen talous voisi perustua vapaaehtoisvoimin?
  3. Mikä henkilökohtainen panoksesi yhdistykseen voisi olla? Tarkoitan nyt yhtälailla taloudellista kuin ajankäytöllistä panosta. Paitsi sitoutuneita vastuunkantajia yhdistys tarvitsee myös satunnaisia vapaaehtoisia erilaisiin tehtäviin ajoittain.
  4. Onko sinulla kokemusta tai tietoa toimivista malleista hoitaa tämänkaltaisen yhteisön järjestäytymistä? Tai onko sinulla kokemusta huonosti hoidetusta hajautuneesta yhteisöstä? Kaikenlainen benchmarkin tieto on arvokasta toimivan mallin rakentamiseen käytännöllisistä asioista sääntöihin.
Sana on vapaa, olkaa hyvät.

---
Tero Kankaanperä
terokankaanpera.fi
Last Edit: 08.01.2012 10:17 : TeroKankaanpera. Syy: virheenkorjaus

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

  • Matias
  • Matias hahmo
  • Vieras
  • Vieras
08.01.2012 12:35 #1288 : Matias
Matias vastasi aiheeseen: Vs: Suomalaisen Joomla-käyttäjä-/-kehittäjäyhteisön järjestäytyminen
1. Itse olen liittynyt yhdistysten jäseneksi kahdesta syystä: mielenkiintoinen lehti tai edullisempi pääsylippu erilaisiin tapaamisiin tai konferensseihin. Yleensä tällaiset konferenssit ovat jäsenille ilmaisia tai maksavat kympin-kaksi, mutta sisältävät yksinkertaisen ruokatarjoilun. Muut joutuvat maksamaan enemmän, mutta niin, että tilaisuuteen osallistujan kannattaa ennemmin liittyä jäseneksi kuin maksaa pelkästä tilaisuudesta.

2. Yhdistyksen perustoiminta pitää minusta aina rahoittaa jäsenmaksuja keräämällä, eli jäseniä pitäisi olla niin paljon, että pakolliset toimintakulut saadaan katettua varmasti. Muun toiminnan (lue tilaisuuksien) rahoittaminen voisi Joomla-yhdistyksellä onnistua parhaiten sponsorien kautta sekä mahdollisesti pienellä osallistumismaksulla.

3. Voin jatkossakin tulla puhujaksi tilaisuuksiin, mutta muuten kalenterini on sen verran täynnä, etten ole tällä hetkellä kiinnostunut tiiviimmästä osallistumisesta.

4. Kyllä, minulla on kokemuksia yhdistystoiminnasta. Tärkeintä on saada noin 5-7 henkilöä, jotka ovat valmiita antamaan merkittävän panoksen yhdistyksen toimintaan, eli muodostamaan sen hallituksen sekä sitoutumaan yhdistyksen toimintaan vuosiksi (korvaavien jäsenien löytäminen on vaikeaa). Kun ydinporukka on kasassa, pitäisi vielä saada riittävä määrä jäseniä (sekä yksityisiä että yrityksiä) niin, että toiminta pystytään rahoittamaan. Käytännössä pienikin yhdistys tarvitsee rahaa vähintään 1000-2000 euroa vuodessa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

  • naghris
  • naghris hahmo
  • Vieras
  • Vieras
10.01.2012 23:19 #1311 : naghris
naghris vastasi aiheeseen: Vs: Suomalaisen Joomla-käyttäjä-/-kehittäjäyhteisön järjestäytyminen
2. Voiko yhdistys ottaa suoraan sponsorointirahaa yrityksiltä? Itse Joomla!-keskittyneen yrityksen vetäjänä voisin hyvin sijoittaa sponsorirahaa käännöstyön ja sivuston kannustukseksi, vaikka siinä itse osallisena olenkin. Uskoisin, että useat muutkin suomalaiset Joomlaa käyttävät yritykset näin voisivat tehdä.

Itse peräänkuulutan halukkaita yhdistyksen aktiiveiksi, Joomla.fi ylläpitotiimi ei voi olla sama kuin yhdistyksen hallitus, toki samoja henkilöjä varmasti on.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

  • naghris
  • naghris hahmo
  • Vieras
  • Vieras
10.01.2012 23:25 #1312 : naghris
naghris vastasi aiheeseen: Vs: Suomalaisen Joomla-käyttäjä-/-kehittäjäyhteisön järjestäytyminen
1. Miksi:
- alennusta Joomladay yms tapahtumista ja etusija
- mahdollisuus äänestää tulevista käännöstöistä, priority

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

  • TeroKankaanpera
  • TeroKankaanpera hahmo Aiheen kirjoittaja
  • Poissa
  • Valvoja
  • Valvoja
  • JEvents, J2Store 3 ja AdsManager kääntäjä
Lisää
11.01.2012 09:26 #1318 : TeroKankaanpera
TeroKankaanpera vastasi aiheeseen: Vs: Suomalaisen Joomla-käyttäjä-/-kehittäjäyhteisön järjestäytyminen

naghris kirjoitti: 2. Voiko yhdistys ottaa suoraan sponsorointirahaa yrityksiltä?

Yhdistys voi vastaanottaa lahjoituksia kun se mainitaan säännöissä. Yhdistys voi myös rekisteröitynä tehdä sopimuksia. Yksi melko yleinen tapa on luoda jäsenryhmiin erillinen kannattajajäsen ryhmä jolla on selvästi perusjäseniä korkeampi jäsenmaksu, mutta ei päätösvaltaa yhdistyksen kokouksissa. Näin annetaan mahdollisuus ilmaista tukea mutta olla sitoutumatta liiaksi yhdistykseen. Tällaiset kannattajajäsenmaksut lähtevät sieltä 50 euron tienoilta ja nousevat satoihin euroihin. Summan jättäminen avoimeksi ei kuitenkaan ole mahdollista. Yhdistys voi myös tienata mainoksilla lehdessään, sivuillaan, tapahtumissaan, tuotteissaan ym. Se voi myös luovuttaa jäsentensä yhteystietoja markkinointitarkoituksiin tai tarjota markkinointikanavan jäsenilleen tietyin ehdoin. Eli kyllä voi.

---
Tero Kankaanperä
terokankaanpera.fi

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12.01.2012 10:31 #1336 : jkwebdesign
jkwebdesign vastasi aiheeseen: Vs: Suomalaisen Joomla-käyttäjä-/-kehittäjäyhteisön järjestäytyminen
Yhdistyksessä voisi olla ideaa. Siitä saattaisi olla paljonkin apua esimerkiksi käännöksiä ajatellen, kun kääntäjille voisi mahdollisesti järjestää jotakin korvausta tehdystä työstä. ja toki myös sivustojen ylläpidolle yms.
En ole ollut koskaan yhdistystoiminnassa mukana, mutta voisin mahdollisesti olla mukana, varsinkin sponsoroimalla.

Minusta tuota ideointia kannattaa ehdottomasti jatkaa ja halukkaat voisivat ilmaista kiinnostuksensa. Yhdistäytymisestä voisi olla myöskin eri yrityksille paljon hyötyjä.

Asiakaslähtöisesti suunniteltuja internet- sekä graafisia palveluita: www.sutjakka.fi
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: TeroKankaanpera

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12.01.2012 10:44 #1338 : Gamoss
Gamoss vastasi aiheeseen: Vs: Suomalaisen Joomla-käyttäjä-/-kehittäjäyhteisön järjestäytyminen
Välttämättä en näe tarpeelliseksi sitä että kääntäjille maksettaisiin yhdistyksen puitteissa korvauksia työstä. Jokainen kääntäjistä toimii tällä hetkellä ilman palkkioita ja mielestäni se myös tulisi pysyä niin jatkossakin. Käännösten tuottamisen motivaationa ei saisi olla rahallinen hyöty ensisijassa vaan pikemminkin se yhteisön auttaminen kuten on ollut tähänkin asti. Korjatkaa toki jos olen väärässä...
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: TeroKankaanpera

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12.01.2012 15:57 #1343 : jkwebdesign
jkwebdesign vastasi aiheeseen: Vs: Suomalaisen Joomla-käyttäjä-/-kehittäjäyhteisön järjestäytyminen

Gamoss kirjoitti: Välttämättä en näe tarpeelliseksi sitä että kääntäjille maksettaisiin yhdistyksen puitteissa korvauksia työstä. Jokainen kääntäjistä toimii tällä hetkellä ilman palkkioita ja mielestäni se myös tulisi pysyä niin jatkossakin. Käännösten tuottamisen motivaationa ei saisi olla rahallinen hyöty ensisijassa vaan pikemminkin se yhteisön auttaminen kuten on ollut tähänkin asti. Korjatkaa toki jos olen väärässä...


Olen tuossa osittain samaa mieltä, enkä välttämättä kannata mitään rahallista palkkiota yms.. Mutta ongelmana nykyisessä systeemissä on käännöksien vähyys, koska kääntävä porukka on todella pieni.

Heillä/meillä on tietysti myös omat työmme hoidettavana ja siksi ei välttämättä aina riitä aikaa käännöksiin niin paljon kuin haluaisi. Tuolla palkkiolla tms motivoinnilla saisi varmasti kasvatettua käännösten määrää. Nykyään on todella paljon laajasti käytettyjä osia, joihin ei löydy käännöstä: Akeeba, Admin Tools, JCE, Hikasop, RedShop, Advanced Module Manager yms..

Joten mielestäni jonkinlainen notivointi voisi olla paikallaan ja siihen tulisi yhdistyksen muodossa myös mahdollisuus. Eikä kääntäjäryhmä ole ainoa lisäksi puutteita on myös dokumentoinnissa sekä ohjeissa. Näitäkin voisi parantaa motivoinnilla.

Asiakaslähtöisesti suunniteltuja internet- sekä graafisia palveluita: www.sutjakka.fi

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

  • TeroKankaanpera
  • TeroKankaanpera hahmo Aiheen kirjoittaja
  • Poissa
  • Valvoja
  • Valvoja
  • JEvents, J2Store 3 ja AdsManager kääntäjä
Lisää
12.01.2012 21:37 #1347 : TeroKankaanpera
TeroKankaanpera vastasi aiheeseen: Vs: Suomalaisen Joomla-käyttäjä-/-kehittäjäyhteisön järjestäytyminen

Gamoss kirjoitti: Välttämättä en näe tarpeelliseksi sitä että kääntäjille maksettaisiin yhdistyksen puitteissa korvauksia työstä. Jokainen kääntäjistä toimii tällä hetkellä ilman palkkioita ja mielestäni se myös tulisi pysyä niin jatkossakin. Käännösten tuottamisen motivaationa ei saisi olla rahallinen hyöty ensisijassa vaan pikemminkin se yhteisön auttaminen kuten on ollut tähänkin asti. Korjatkaa toki jos olen väärässä...


Vain kaksi kommenttia:
  1. Joillakin yrittäjillä/yrityksillä voisi olla kiinnostusta käännöksistä maksaa ja vaikka yhdistys voisi ollakin yrityksille sopivien kääntäjien etsinnässä välittäjän roolissa, rahaliikenne olisi paras pitää yrityksen ja kääntäjän välisenä.
  2. Kaupallisista komponenteista on kai melko yleistä, että kääntäjä saa komponentin ilmaiseksi käyttöönsä käännöstä vastaan.

---
Tero Kankaanperä
terokankaanpera.fi

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

  • QbiC
  • QbiC hahmo
  • Vieras
  • Vieras
17.01.2012 13:31 - 17.01.2012 13:33 #1377 : QbiC
QbiC vastasi aiheeseen: Vs: Suomalaisen Joomla-käyttäjä-/-kehittäjäyhteisön järjestäytyminen
Itselläni on kyllä kova kiinnostus olla mukana ja esim. auttaa käännöstyössä. Joomla.fi toiminnassa kiinnostusta on muutenkin olla mukana mutta en tiedä mikä rooli se voisi olla ja mitä rooleja on vapaana.

Olisi hieno tietää miten sivuston käyttäjät jakaantuvat suomessa. Siitä jo saisi pienen käryn että miten vaikeaa olisi saada ihmisiä fyysistesti koolle.

Ihan hulluna päähänpistona tuli että voisi kysyä Joomla-sivustoa käyttäviltä yrityksiltä lahjoituksia ja jo tekovaiheessa voitaisiin sopia asiakkaan kanssa jokin pieni summa joka lahjoitetaan Suomalaisen Joomlan kehitykselle. Täten saataisiin mielestäni aika helposti yritykseltä vaikka 50€ yhdistykselle rahaa kun lisättäisiin se kauppahintaan. Tuolla lahjoituksella saisi vaikka jonkun pikkubannerin sivustollensa. Tämä siis hetken päähänpistona.
Last Edit: 17.01.2012 13:33 : QbiC.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Valvojat: jkwebdesignGamossJiiKoo
Sivu luotiin ajassa: 0.054 sekuntia